Verder Lezen

Zoeken

Overige Informatie

Studiereis Zaterdag 9 Juli 2016

Dit jaar stond de jaarlijkse studiereis van de Vereniging Arboretum Munnikepark op het programma voor 9 juli. Het reisdoel was ditmaal de Kasteeltuinen in het Noord-Limburgse Arcen. We vertrokken met de bus van Brabant-Expres om ongeveer 09.10 uur vanaf de Fruiteniersstraat in Zwijndrecht. Bij aankomst even na elf uur werden we ontvangen in het sfeervolle koetshuis van het kasteel en werd de groep getrakteerd op verse koffie met een stuk originele Limburgse Vlaai. Gesterkt door dit lekkers, vertrokken we daarna op onze ontdekkingreis door het tuinencomplex.


Vooral de verschillende thematuinen, zoals het schitterende klassieke Rosarium, omrand met grachtenstelsel en onderverdeeld in symmetrische thematuinen waren indrukwekkend mooi. Onder leiding van een deskundige gids werd ons gezelschap geïnformeerd over de aanleg, beplanting, geschiedenis en onderhoud van dit complex. De duizenden rozen met voor ons denk ik veel nieuwe soorten, waren en lust voor het oog zoals b.v. Rosa Souvenir de Baden-Baden (zie bijgaande foto). Maar ook de water- en beeldentuin, de bergtuin compleet met fraaie watervallen en rotswanden, de Italiaanse tuin met strak geknipte coniferen naar Toscaans model, de Oosterse watertuin (zie foto) met vijverpartijen en mini sawa’s en in Bonsai geknipte bomen waren zeer bijzonder. Ook niet te vergeten het bamboebos met zijn Japanse ornamenten en bijzondere rotsen. Ook de kleurenpracht van de vele soorten in de Acer tuin met een ware prachtcollectie Japanse Esdoorn was van bijzondere schoonheid.


En dan vermeld ik verder maar niet de eveneens zeer fraaie bordertuin met zijn vele vaste planten, rozen in combinatie met grassen en bolgewassen. Ik zag veel aspecten van de Engelse cottagetuin. We konden een kijkje nemen in het fraai gerestaureerde 17e eeuwse barokkasteel dat werd gebouwd in opdracht van de Hertog van Gelre. Men kon genieten van de fraaie kamers vol met kunst en antiek die waren voorzien van gethematiseerde bloemsierkunst.


Om 16.00 uur stond de bus voor de terugreis keurig op ons te wachten, zodat we na de ongeveer vier uur durende wandeling door de tuinen even de benen konden strekken. Rond 18.00 uur waren we weer terug in Zwijndrecht. Om deze topexcursie op aangename wijze af te ronden werden we ontvangen in restaurant Wiqui voor een heerlijk diner. Wij als vrijwilligers van de VAMP kunnen terugkijken op een zeer geslaagde studiereis en bedanken de organisatoren hiervan, met name Leny Mars.
Bestuur en collega vrijwilligers, bedankt, het was een topdag.

Cees Borsje

klik hier voor meer foto's van de Studiereis Zaterdag 9 Juli 2016.

studiereis2.jpgstudiereis1.jpg

Geschreven door:

Deel met iemand op Twitter of Facebook