Verder Lezen

Zoeken

Overige Informatie

25 jaar Munnikepark en aktiviteiten in de natuur

25 jaar Munnike Park en activiteiten in de natuur

 De Vereniging Arboretum Munnike Park en de Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard bestaan 25 jaar. Dat wordt gevierd, onder andere met een tentoonstelling en videopresentatie in ’t Weetpunt over de geschiedenis van beide organisaties.

 Dinsdag 1 juli begint de nieuwe tentoonstelling in ’t Weetpunt. Oude en nieuwe beelden laten zien hoe in de afgelopen 25 jaar gewaakt is over de natuur in de Zwijndrechtse Waard. Het verhaal begint met een stuk voormalige landbouwgrond langs de Devel. Hier moet het wijkpark komen voor Oudeland. Junior Kamer Drechtsteden wil er een bomenpark van maken en daarmee aandacht vragen voor de strijd tegen ontbossing en zure regen. Vanuit een informatiecentrum in het park wordt de bevolking voorgelicht over natuurbehoud.

 De gemeente Zwijndrecht legt het park aan, maar vrijwilligers gaan het verder ontwikkelen en onderhouden. Zij vormen de Vereniging Arboretum Munnike Park. 16 Februari 1989 worden officieel de eerste bomen geplant: drie elzen. Dat eerste jaar wordt de basis van het Munnikepark gelegd en verschijnt de eerste beplanting. Het is hard werken voor de ploeg vrijwilligers. De klei is zwaar, het onkruid schier onuitroeibaar en de middelen beperkt. Hun onderkomen is een oude bouwkeet, schoppen en schoffels worden van thuis meegenomen.

 Gelukkig wordt anderhalf jaar later, donderdag 13  september 1990 om 16.00 uur de eerste balk gelegd voor ’t Weetpunt. Aan de bouw draagt de gemeente Zwijndrecht bij, maar ook hier verzetten vrijwilligers veel werk. 12 april 1991 gaat het gebouw open. Het beheer en de activiteiten – natuureducatie en natuurbehoud in de Zwijndrechtse Waard – worden de verantwoordelijkheid van de Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard. Een van die activiteiten is: vier keer per jaar een tentoonstelling over de natuur.

 Wilt u zelf zien wat de Vereniging Arboretum Munnike Park en Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard in 25 jaar hebben bereikt? De tentoonstelling hierover is vrij te bezoeken in ’t Weetpunt. Openingstijden: woensdagmiddag en zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Adres: Develpad 169, Zwijndrecht.


Geschreven door:

Deel met iemand op Twitter of Facebook